Dieetadvies

U kunt voor verschillende voedings- en dieetvragen bij mij terecht. Het kan zijn dat uw behandelend arts of specialist geadviseerd heeft uw voedings- en leefpatroon te veranderen. Het kan ook zijn dat u zelf graag wilt veranderen. U kunt in beide gevallen een afspraak bij mij maken. Als u wilt weten hoe de begeleiding in zijn werk gaat kijkt u onder de kop werkwijze.  

Dieetadvies (wanneer u om medische redenen een dieet moet volgen)
• Overgewicht /(morbide) obesitas
• Ondergewicht/ondervoeding/ongewenst gewichtsverlies
• Oncologie
• Diabetes mellitus (type 1 en 2)
• COPD
• CVRM (cardiovasculair risicomanagement)
• Hartfalen
• Te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie)
• Te hoge bloeddruk (hypertensie)
• Maag-, lever- en darmproblemen (spastische darm, diarree, obstipatie)

Plan direct een afspraak
va-image-3

Medisch doel

Een dieetadvies is een advies over voeding met een medisch doel. Er wordt gekeken naar het huidige eet- en leefpatroon. Er wordt vervolgens een advies gegeven welke aanpassingen er nodig zijn binnen de voeding om de gezondheid te verbeteren (bv bloeddruk, cholesterol of bloedsuiker te verlagen). Tijdens de begeleiding krijgt u praktische tips ter ondersteuning van het advies. Er is ook aandacht voor het volhouden van het advies op lange termijn.

Overige dieetadvies

Overgewicht/(morbide) obesitas

Overgewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken voor een langere tijd hoger is dan dat er verbruikt wordt met beweging. Overgewicht en (morbide) obesitas geven een verhoogd risico op welvaartziektes zoals o.a. diabetes type II, hart en vaatziekten en sommige soorten van kanker. Tijdens de dieetbegeleiding werken we aan een goede balans tussen wat er gegeten wordt en de hoeveelheid beweging, zodat het gewicht gaat dalen. Er wordt aandacht besteed aan de juiste productkeuze, portiegrootte, beweging, (eet-)gedrag.

Ondergewicht/ondervoeding/ongewenst gewichtsverlies

We spreken van (kans op) ondervoeding bij een lage BMI (<18,5, of bij 70+ <22) en/of ongewenst gewichtsverlies, (5% of meer onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden of 10% of meer onbedoeld gewichtsverlies in een periode van langer dan de afgelopen 6 maanden) en/of een lage spiermassa. De gevolgen van ondervoeding zijn o.a. afname spiermassa, vermoeidheid, verminderde weerstad, verminderd herstel na bijvoorbeeld een operatie. Ondervoeding kan ontstaan door bijvoorbeeld een verminderde eetlust (verandering/vermindering geur, smaak), het moeite hebben met bereiden van (of het doen van de boodschappen voor) de maaltijden, door ziekte. Tijdens de begeleiding kijken we hoe we de  voedselintake kunnen verbeteren om het gewicht en de spiermassa te stabiliseren/vergroten.

Oncologie

Mensen met kanker kunnen bij mij terecht voor vragen over de voeding: voor aanvang van de behandeling (na stellen diagnose), tijdens  en na de behandeling. Er kunnen bij mensen met kanker verschillende voedingsproblemen ontstaan, denk aan ongewenst gewichtsverlies/ondervoeding, gewichtstoename, slik en kauwproblemen, smaak en geur verandering, darmproblemen. Soms is het (tijdelijk) nodig om bijvoeding en/of sondevoeding te gebruiken.

Diabetes mellitus (type I en II)

Tijdens de begeleiding wordt er o.a. aandacht besteed aan de hoeveelheid koolhydraten in de voeding, de “kwaliteit” en de verdeling van de koolhydraten. Ook is er aandacht voor de hoeveelheid vet en de vetzuursamenstelling. Uiteraard is er aandacht voor afstemming van de voeding op de medicatie: orale medicatie, insuline (zowel de langwerkende als de kortwerkende insuline), GLP1-agonisten of DPP4-remmers.

COPD

Bij COPD kan zowel ondergewicht als overgewicht voorkomen. Belangrijk is dat de voeding van mensen met COPD de juiste hoeveelheid energie, eiwit, calcium en vitamine D bevat. Tevens is er aandacht voor ziekte gerelateerde problemen als vermoeidheid, vermindering spiermassa, verminderde eetlust door benauwdheid, slijmvorming etc.

Hypercholesterolemie (hoog cholesterol)

Een te hoog cholesterol verhoogd de kans op hart en vaatziekten.  Bij een dieetadvies in verband met hoog cholesterol wordt er onder andere aandacht besteed aan de “vetzuursamenstelling”, d.w.z. de hoeveelheid verzadigd en onverzadigd vet in de voeding. Ook  is er aandacht voor het gewicht, de volwaardigheid van de voeding, de hoeveelheid vezels, gebruik van alcohol, de hoeveelheid beweging.

Hypertensie (hoge bloeddruk)

Bij een hoge bloeddruk kan een verandering van eet- en leefpatroon helpen de bloeddruk te verlagen. Denk hierbij aan stoppen met roken, voldoende ontspanning en beweging. Bij een dieet voor hoge bloeddruk wordt er aandacht besteed aan het samenstellen van een gezonde voeding volgens de aanbevelingen, het eten van minder zout en producten met glycyrrhizinezuur (zouthoutwortelextract), het vermijden/beperken van alcohol. Bij overgewicht is het van belang om af te vallen. Bij stoppen met roken is er uiteraard ook aandacht voor het gewicht.

Spastische darm

Wanneer u darmklachten heeft (denk aan diarree en/of obstipatie, buikpijn , opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen, misselijkheid) kan het zijn dat er een relatie met voeding is. Tijdens de begeleiding gaan we kijken of er triggers in de voeding zijn die uw klachten zouden kunnen veroorzaken. Bij het samenstellen van het advies wordt er gekeken of er eliminaties nodig zijn, of de voeding nog volwaardig is. Er wordt ook gekeken naar medicatie, stress. Ook kan er gekozen worden voor het FODMaP dieet.

Voedingsadvies

Gezond leven (prefentie), zwangerschap en na de bevalling, vegetarische voeding, voeding bij sport en…

Lees meer

Gezonde leefstijl

Advies voor het voorkomen van te hoge bloeddruk (hypertensie), maag-, lever- en darmproblemen (spastische darm, diarree…

Lees meer

Contact

Algemeen telefoonnummer:

Tijdens het spreekuur kan ik niet direct opnemen.
Bij geen gehoor vraag ik u uw boodschap in te spreken op de voicemail. U wordt dezelfde dag nog terug gebeld.

Stuur een bericht!